zondag 24 februari 2013

Kaart Illinois en Springfield - Chicago - Vakantie Verenigde Staten

Kaart Illinois, steden, wegen, rivieren: US Government
Illinois is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De stat ligt in de regio Midden-Westen van de VS en telt 12.869.257 (2011). De hoofdstad is Springfield en de standaardafkorting is IL.

Illinois grenst in het noorden aan de staat Wisconsin, in het westen aan Iowa en Missouri en in het oosten aan Indiana en Kentucky. In het noorden ligt de staat aan het Michiganmeer.

De westgrens van Illinois wordt afgebakend door de rivier de Mississippi, een gedeelte van de zuidoostgrens door de Ohio. Dwars door de staat loopt de rivier de Illinois, een zijrivier van de Mississippi uitmondt.

Langs de Wabash en de Mississippi liggen heuvelrijen. Deze worden “river bluffs” genoemd. In het zuiden van de staat liggen de Illinois Ozarks. Dit is een voortzetting van het Ozarkplateau.

Het Michiganmeer (Lake Michigan) is een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika. Het meer heeft een oppervlakte van ruim 58.000 km2. Het is het grootste zoetwaterbekken binnen de Verenigde Staten.

De belangrijkste haven aan het Michaganmeer is Chicago.

Klimaat en vakantie
Het klimaat van Illinois wordt gekenmerkt door grote uitersten van hitte en koude. In de staat komen geregeld tornado’s voor.

Het Starved Rock, met grillige kalksteenformaties, is een drukbezochte toeristische trekpleister. Het park ligt 160 kilometer ten zuidwesten van Chicago.

In het Cahokia Mounds State Historic Site liggen Indiaanse grafheuvels. Verder zijn het Apple River Canyon-staatspark, het Dixon Springs-staatspark met ruim 1.500 watervallen en het Giant City-staatspark prachtige bezienswaardigheden.

Cahokia
Cahokia is de locatie van een oude Indiaanse stad. Deze stad bestond van ongeveer 650 tot 1400.

De stad lag aan de Mississippi, nabij het huidige Collinsville, en was in die tijd de grootste stad ten noorden van de Rio Grande. De locatie staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Steden Illinois
Naast de hoofdstad Springfield en de grootste stad van de staat, Chicago, zijn een aantal andere steden in Illinois: Aurora, Rockford, Joliet, Naperville, Peoria, Elgin, Waukegan, Cicero.

Vliegvelden
Het O'Hare International Airport (ORD) in Chicago is een van de drukste luchthavens in de wereld. Een ander vliegveld bij Chicago is Chicago Midway International Airport (MDW).

Kaart Illinois county's
Kaart Illinois county's: USGS

Kaart Illinois
Illinois grenst aan de staten Wisconsin, Iowa, Missouri, Indiana en Kentucky. De staat ligt in het noorden aan het Michiganmeer. De hoofdstad is Springfield.

Kaart Illinois, steden, wegen, meren, rivieren, topografie: USGS