vrijdag 26 juli 2013

Kaart Nebraska en Lincoln, Omaha - Vakantie Verenigde Staten Amerika

Kaart Nebraska: US Government
Nebraska is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio Middenwesten van de VS en telt 1.842.641 inwoners (2011). De hoofdstad is Lincoln en de standaardafkorting voor de staat is NE.

Nebraska grenst in het noorden aan de staat South Dakota, in het oosten aan Iowa en Missouri, in het zuiden aan Colorado en Kansas en in het westen aan Wyoming.

De staat bestaat voor het grootste deel uit een golvende vlakte die prairie-achtig van aard is. De vlakte loopt in westelijke richting geleidelijk over in de uitlopers van de Rocky Mountains.

De Rocky Mountains is een verzamelnaam voor het groot berggebied dat zich in het westen van Noord-Amerika uitstrekt van het uiterste noorden tot in het zuiden, waar het zich voortzet in het Andesgebergte van Zuid-Amerika.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivieren in Nebraska zijn de Platte River en de Missouri, waarin de Platte uitkomt. De Platte vormt de gehele oostgrens van de staat.

Bij de plaats North Platte komen de North Platte River en de South Platte River samen.

Nebraska telt meer dan 2.300 meren en meertjes, waaronder een aantal kunstmatige meren.

Lake C.W. McConaughy, waar de North Platte doorheen stroomt, is het grootste meer in Nebraska.

Klimaat en vakantie
Nebraska kent een landklimaat, maar de winters zijn gemiddeld niet zeer koud dankzij de chinook, een warme valwind die van het Rotsgebergte komt.

Stormen, blizzards en tornado’s komen in de staat veelvuldig voor.

Belangrijke toeristische trekpleisters in Nebraska zijn Wildcat Ridge, de heuvels langs de Missouri, die Bluffs worden genoemd, het dal van de Niobrara en het merengebied van de Sand Hills.

In het Niobrara-natuurreservaat leven kudden bizons.

Een historische bezienswaardigheid is het dal van de Platte, waar belangrijke pioniersroutes zoals de Oregon Trail, de Pony Express en de Overland Trail liepen.

In de buurt van North Platte ligt de woning van Buffalo Bill.

De stad Lincoln werd in 1856 gesticht als Lancaster. In die tijd was Omaha de hoofdstad van het Nebraska-territorium, maar de bevolking wilde een centraler gelegen hoofdstad en er werd gekozen voor Lancaster.

Op 1 maart 1867 werd Nebraska officieel een staat van de VS werd en werd de naam van Lancaster veranderd in Lincoln, naar de vermoorde Amerikaanse president Abraham Lincoln.

Steden Nebraska
Naast de hoofdstad Lincoln en de grootste stad Omaha zijn een aantal andere steden in Iowa: Bellevue, Grand Island, Kearney, Fremont, Hastings, North Platte.

Norfolk, Papillion, Columbus, La Vista, Scottsbluff, South Sioux City, Beatrice, Lexington, Gering, Alliance Blair, York. McCook, Nebraska City.

Kaart Nebraska county's
De Amerikaanse staat Nebraska is bestuurlijk onderverdeeld in 93 county's.

Kaart Nebraska, county's, steden, meren, rivieren: USGS

Kaart Nebraska
De Amerikaanse staat Nebraska grenst aan de staten South Dakota, Iowa, Missouri, Colorado, Kansas en Wyoming. De hoofdstad is Lincoln.

Kaart Nebraska topografie: USGS