woensdag 15 augustus 2012

Kaart North Dakota en Bismarck

Kaart North Dakota: US Government
North Dakota is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in het noordwesten van de regio Middenwesten van de VS en telt 683.932 inwoners (2011). De hoofdstad is Bismarck en de standaardafkorting voor de staat is ND.

North Dakota, in het Nederland ook wel Noord Dakota genoemd, grenst in het oosten aan de staat Minnesota, in het zuiden aan South Dakota en in het westen aan Montana. In het noorden grenst de staat aan buurland Canada.

Op 2 november 1889 werden North Dakota en South Dakota formeel de 39ste en 40e staat van de Verenigde Staten.

De staat valt voor een deel binnen de Great Plains,. Dit is een hoogvlakte die zich uitstrekt tussen de Missouri en de Rocky Mountains.

Het oosten van de staat is bedekt met grasvlakten, die naar het westen toe overgaan in de Missouri Coteau, en vervolgens in het steppelandschap van de Great Plains, dat zich tot ver in de buurstaat Montana uitstrekt.

In het zuidwesten van North dakota liggen de onvruchtbare Badlands. Dit zijn grillige bergformaties. Hier ligt met een hoogte van 1.069 meter White Butte, het hoogste punt van de staat.

Meren en rivieren
De Red River of the North vormt voor een deel de grens met Minnesota. Zijrivieren van de Red River of the North zijn in North Dakota de Sheyenne en de Souris River.

De Missouri met talrijke zijrivieren liggen in het zuiden en westen van de staat.

Over de hele staat Noth Dakota liggen meren en meertjes, die wel prairie lakes worden genoemd, verspreid.

Lake Sakakawea is een groot kunstmatig meer in het westen van de staat.

Klimaat en vakantie
North Dakota kent een landklimaat, met een geringe gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag. De staat wordt regelmatig getroffen door tornado’s.

Een belangrijke toeristische trekpleister in de staat is het Theodore Roosevelt National Park, met behalve prachtig natuurschoon ook de Elkhorn Ranch, de voormalige boerderij van de voormalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt.

In het zuidwesten van de staat liggen de grillige Badlands, die worden gekenmerkt door een sterke versnijding, talrijke kloven, grillige erosievormen en fel gekleurde gesteenten.

Knife River Indian Villages National Historic Site herinnert aan de Indianen die het gebied bewoonden

Frontier Village en Bonanzaville USA houden de herinnering aan de pionierstijd levendig.

Steden North Dakota
Naast de hoofdstad Bismarck en de grootste stad van de staat Fargo zijn een aantal steden in North Dakota: Grand Forks, Minot, West Fargo, Mandan, Dickinson, Jamestown, Williston.

Wahpeton, Devils Lake, Valley City, Grafton, Beulah, Rugby, Horace, Hazen, Lincoln, Casselton, Bottineau, Lisbon, Carrington, New Town, Langdon, Mayville.

Kaart North Dakota topografie: US Geological Survey