zondag 5 augustus 2012

Kaart Ohio en Columbus, prairie, Eriemeer

Kaart Ohio:  US Government
Ohio is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Amerika. De staat ligt in de regio Middenwesten van de VS en telt 11.544.951 inwoners (2011). De hoofdstad is Columbus en de standaardafkorting voor de staat is OH.

Ohio grenst in het noorden aan de staat Michigan, in het oosten aan Pennsylvania, in het zuiden aan Kentucky en West Virginia en in het westen aan Indiana.

In het noorden ligt de staat aan het Eriemeer. Aan de overkant van het Eriemeer ligt Canada.

De rivier de Ohio vormt een groot gedeelte van de oostelijke en zuidelijke grens van de gelijknamige staat.

De noordelijke helft van Ohio is vrij vlak, het zuiden is heuvelachtiger.

Het westen van Ohio wordt gekenmerkt door een golvend prairielandschap. Hieruit verheffen zich enkele bergruggen. Campbell Hill, met een hoogte van 472 meter, is het hoogste punt van de staat.

Richting het oosten gaat het prairielandschap geleidelijk over in de uitlopers van de Allegheny Mountains. Hier ligt het Alleghenyplateau.

Naar het noorden gaat het landschap over in de kustvlakte van het Eriemeer.

Meren en rivieren
Ohio telt meer dan 2.500 meren. Dwars door Ohio loopt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de rivier de Mississippi en het met de Atlantische Oceaan in verbinding staande Eriemeer.

Er zijn veel korte, noordwaarts stromende rivieren die richting het noorden stromen en uitmonden in het Eriemeer, zoals de Sandusky River.

Belangrijke rivieren in de staat Ohio zijn verder onder meer de Cuyahoga River, Great Miami River, Maumee River, Muskingum River, Scioto River.

De rivieren n het noorden van de staat wateren via Lake Erie en de rivier de St. Lawrence af in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.

De rivieren in het zuidelijke deel van Ohio wateren via de rivier de Ohio en de Mississippi af in de Golf van Mexico.

Klimaat en vakantie
Ohio kent, evenals het hele Mid West van de Verenigde Staten, grote temperatuurverschillen.

Historische bezienswaardigheden in Ohio zijn onder meer Indiaanse grafheuvels. Beroemd zijn die van Mount City Group National Monument en de Great Serpent Mound.

De pionierstijd herleeft in het Schoenbrunn Village State Memorial. Hier bevindt zich een reconstructie van een Hernhutternederzetting uit 1772.

Populaire toeristische trekpleisters zijn ook de plaatsen aan Sandusky Bay (Lake Erie) en de eilanden die daar voor de kust liggen.

Steden Ohio
Andere grote plaatsen in Ohio zijn naast de hoofdstad Columbus: Cleveland, Cincinnati, Toledo, Akron, Dayton, Parma, Canton, Youngstown, Lorain, Hamilton.

Springfield, Kettering, Elyria, Lakewood, Cuyahoga Falls, Euclid, Middletown, Mansfield, Newark.

Kaart Ohio county's: USGS