zondag 12 augustus 2012

Kaart South Dakota en Pierre, met Mount Rushmore National Memorial

Kaart South Dakota: US Government
South Dakota is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio Middenwesten van de VS en telt 824.082 inwoners (2011). De hoofdstad is Pierre en de standaardafkorting voor de staat is SD.

South Dakota, in het Nederlands ook wel Zuid-Dakota genoemd, grenst in het noorden aan North Dakota, in het oosten aan Minnesota en Iowa, in het zuiden aan Nebraska en in het westen aan Montana en Wyoming.

Het grootste gedeelte van de staat is vrij vlak, maar in het westen bevinden zich de Black Hills en de Badlands. In de Black Hills ligt het wereldberoemde Mount Rushmore-monument.

South Dakota maakt deel uit van zowel de Central Lowlands als de Great Plains van de Verenigde Staten.

De staat door een hoogland, de Coteau de Missouri, verdeeld in een oostelijk en een westelijk deel

In het lage oostelijke deel liggen lage heuvels en honderden meren. Het hoger liggende westelijke deel vormt een onderdeel van de Great Plains.

In het westen van South Dakato de Black Hills. Het hoogste punt is Harney Peak is met een hoogte van 2.207 meter Harney Peak.

Ten zuidoosten van de Black Hills liggen de Badlands, met het Badlands National Park, met diepe ravijnen en rotsen met fantastische vormen.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivier in South Dakota is de Missouri. Deze doorsnijdt de staat ongeveer in het midden van noord naar zuid.

In de Missouri liggen binnen South Dakota grote stuwdammen et langgerekte stuwmeren Dit zijn Lake Oahe, Lake Francis Case en Lewis and Clark Lake.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in South Dakota heeft een sterk continentaal karakter. De temperatuur kan in de zomer hoog oplopen en de winters zijn koud.

Nationale parken in de staat zijn onder meer Wind Cave National Park, Badlands National Park en wildreservaten, waaronder het Custer State Park en het Norbeck Preserve.

Belangrijke toeristische trekpleisters in de staat zijn verder de bergstreken met, onder meer in de Black Hills de wintersportaccommodatie.

Mount Rushmore National Memorial
Een bekende bezienswaardigheid in South Dakota is het Mount Rushmore National Memorial, ten zuidwesten van Rapid City.

Hier zijn in een hoge granietrots de koppen van de presidenten Washington, Jefferson, Lincoln en Roosevelt uitgehakt.

Steden South Dakota
Naast de hoofdstad Pierre en de grootste stad Sioux Falls zijn andere steden in South Dakota: Rapid City, Aberdeen, Watertown, Brookings, Mitchell, Yankton, Huron, Vermillion.

Kaart South Dakota topografie: US Geological Survey